Magnetische loop antenne

 

Magnetische loop antenne

Link naar  youtube  mobiele loop antenne

Link naar  youtube Performance test mobiele loop antenne

en

Leuk artikel uit VERON clubblad van PA0MJK Martin.

Ik heb dit geplaatst omdat het een interessant beeld geeft van een minder bekende antenne.

Link naar  MAG-Loop antenne in de Nederlandse taal

Hier mijn eigen story.

De story is begonnen met het beschikbaar hebben van een restant coaxkabel 6 meters 7/8″, wat in de metrotunnel in Amsterdam wordt gebruikt bij de aanleg van een nieuw communicatiesysteem waar ik projectmatig in was betrokken.

In het verleden heb ik diverse loopantennes gemaakt, maar dat waren loops van 80 cm diameter en bedoeld voor de hogere HF amateurbanden. Wel heb ik samen met PA3BKW een loop antenne 2.6 meter diameter van koperen buis 35 mm gemaakt, deze werkt ook goed op 40 en 80 echter heb ik hem nooit uitgebreid getest. Deze kabel gaf me inspiratie om eens een loopantenne op 80 meter te maken, omdat ik hier niet makkelijk een goede dipool kan maken. Verkorte dipolen voor 80 meter werkten meestal niet goed genoeg en het stoorniveau was meestal hoog.

Op het internet kwam ik het programma “loopcalc” tegen en daarin kon ik wat parameters invoeren die aangaven dat een loop antenne van 2,2 meter ongeveer 11% rendement oplevert t.o.v. een ideale dipool van 2 maal 20 meter. Zo ongeveer 10 dB minder dus. Eerst maar eens proberen of de theorie met de praktijk overeen komt.

De eerste loop antenne.

Deze in elkaar geflanste antenne werd op het amateurnet op 80 meter geintroduceerd en gaf meteen al een goed resultaat. Daar het moeilijk is om met de condities op 80 te bepalen of het rendement van -11 dB correct was, heb ik een week lang rapporten op het nederlands-talige amateurnet gevraagd en kon ik vaststellen,  dat ik in de catagorie gemiddelde wat zwakkere stations, met te korte 80 meter dipolen was. Maar ik was zeker niet de zwakste.

Tevens kon ik als referentie het station PA2JM Joop uit Amsterdam(N) gebruiken om met een heel aantal verbindingen vast te stellen dat Joop 1/2 tot 1 S-punt sterker was dan ik. Joop werkt met een vertical van Diamond die verbazingwekkend goed op 80 meter werkt. Op het moment dat er een restant van 25 meter dikkere 1 1/4″ coax ter beschikking kwam was het tijd voor het volgende experiment.

Omdat ik het zonde vond om de coax in te korten dacht ik om een loop antenne van 4 meters diameter met 2 windingen te maken. Aanvankelijk heb ik de 2 wikkelingen met bindbandjes aan elkaar gemaakt maar dat leverde een resonantie frequentie op van 1.6 mHz bij minimum capaciteit.
Door de windingen 11 cm van elkaar te spreiden kreeg ik de resonantiefrequentie op 3.6 mHz. Voordeel is dat ik heel weinig capaciteit nodig had. Nadeel was het gewicht en de gevoeligheid voor regen, als de houten spreiders nat werden. Ook het resultaat was niet super maar beter dan de kleine loop. Na veel verbindingen en Joop als referentie bleek ik nu even sterk te zijn als Joop.

Dit is de tweede loop

 

de splitstator condensator

Uiteindelijk heb ik toch besloten om weer naar 1 winding te gaan. Nu van 4 meter diameter. Ik heb hem iets langer gelaten. dit resulteerde in een antenne van 5 meter breed en 4 meter hoog. Een magnetisch ei dus. Nu echter met de C naar beneden en de Faraday lus boven, hoefde ik niet meer op een trap te staan om hem af te stellen. Na veel rapporten op het nederlandstalig amateurnet en weer als referentie Joop bleek dit de beste resultaten op te leveren. Ik was nu 1 tot 1.5 S punt sterker dan Joop. Deze loop antenne kwam weer aardig overeen met het rendement in vergelijking met de eerste loop en de rapporten die volgens het programma in loopcalc een rendement van 60% moest opleveren. Ik moest nu wel een C van 150 pF hebben om op 3.6 mHz te komen.

De voorlaatste loop antenne

Dit is de voorlaatste situatie. In de buis zit een Vacuum C die met een motortje remote te bedienen is. De vacuum C heeft een doorslagspanning van 15 KV en dus kan ik met de PA probleemloos 500 Watt zenden.

 

Dit is de laatste loop op mijn vorige adres.

 

 

Met de  loop antenne gewerkt op 3797 kHz

Met de vacuum C met motorafstemming.

 

 

Het schema van de antenne

 

De toenmalige opstelling.

 

Deze verbinding is toch leuk met de loop antenne.

Ook dit indoor magloop van 80 cm diameter met de PRC320 hp 20Watt lp 5 Watt, werkt leuk.

Op 27-03-09 met ON9CFJ (Jo) en PA0HIT (Hans Elst) gewerkt, een paar dagen ervoor met 5 watt met  PA0DSD (Henk Hoogeveen) ook Q5 qso. Op 3575 kHz

Op het Veron kamp in Odoorn de volgend loop antenne voor 80 m gemaakt, 6.5 meters diameter.

Dit werkte uitstekend.

De onderkant

De C-sectie

De mobiele loop antenne experimenten en alle publiciteit eromheen hebben geleid tot het verkrijgen van dit certificaat.

Het NtA team, die dit initiatief hebben bedacht hebben dit besloten.

Ik ben in principe geen certificaten, award, of medaille man, maar goedbedoelde positiefe initiatieven kan ik altijd waarderen.

Magnetische loop op de auto.

2 windingen, 80 meter band

In de pvc buis zit een vaste C van 200 pF en een variabele splitstator van 90 pF.

Goed te zien zijn de bruine isolatoren met 8mm schroefdraad erin.

Deze worden normaal gebruikt om apparatuur vrij van massa te monteren en zijn bij de Technische-Unie in modernere versie te koop.

Recent een andere C en “Remote control”gemaakt.

Voor Wim PD5WVE een loop antenne gemaakt voor op de auto.

Is afstembaar met vacuum C van 500 pf MAX EN 10 pf MIN.

van 80 t/m 20 meter.

Omtrek loop antenne 5 meter.

En dit is de loop antenne op de LaRo.

Met gamma-match en met 1 kant van de C aan voertuigmassa.

En nog wat plaatjes van andere voertuigen.

Professioneel of amateur, de loop antennes werken prima.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zoals u ziet, zijn er meer mensen met een loop antenne mobiel.

Professioneel wordt  de “half loop” veel gebruikt. Een deel van de energie stroomt dan door het dak van het voertuig.

 

Einde